Skip to main content

I November 2016 gick Google ut med information på deras blogg att en ny indexerings algoritm har dykt upp. Sedan dess har webbplatser som är optimerade för att visas i mobil-första-indexet prioriterats. I denna veckas tips går vi tillsammans igenom ett par förslag och tips för dig att ta del av så din webbplats blir indexerad för mobiler och kan få bra placeringar i Googles mobilsökningar. Vissa av dessa tipsen påverkar även sökresultaten på dator också.

Ha webbplatsen responsiv

Att ha en responsiv webbplats innebär att man ger besökaren samma relevanta och informativa innehåll i både mobil och på dator. Med en responsiv webbplats så “ändras” webbplatsen form och layout för att passa handhållna enheter bättre så som mobiler, surfplattor och mindre bärbara datorer.

Det är även god praxis att viktiga delar av innehållet presenteras tydligt och bra på varje sida av webbplatsen. Detta gör även att innehållet kan läsas in snabbare för webbläsare som finns i handhållna enheter.

Hastigheten av webbplatsen för mobil

Då det är enklare att titta på webbplatser och söka på till exempel Google med handhållna enheter så behöver även hastigheten på webbplatsen vara bra. Detta då man oftast är uppkopplad på mobila nätverk och är på språng ofta så behöver webbplatsen laddas in snabbare för webbläsaren.

Det finns en mängd med saker du kan göra för att snabba upp din webbplats. Till exempel kan du optimera dina bilder, lagra cache bättre och ha en tydligare struktur över din navigation. Vi på Empire skrev ett veckotips om hur du kan snabba upp din webbplats. Där kan du läsa om 4 tips på hur du gör.

Tänk på hur popups och bilder visas i mobilen

Det är viktigt och känna till att stora bilder och diverse andra element såsom pop ups med mera tar upp en större yta på en mobilskärm än vad det gör på en dator. Det är rekommenderat att om man har dessa element, ser till att dom blir mindre och anpassningsbara även på handhållna enheter. Större pop ups är inte att föredra då dessa oftast ses som störande moment i handhållna enheter.

Ha all text väl synlig

Vi på Empire har upptäckt att väldigt många webbplatser gömmer eller tar bort viss text helt för handhållna enheter. Detta är inget bra då sökmotorer ser skillnaderna och kan se detta som negativt för webbplatsen. Och på så vis kan man riskera att få sämre placeringar i sökresultaten. Det finns flera alternativ man kan göra ifall man tycker att man till exempel har för mycket textinnehåll för handhållna enheter.

Till exempel kan du göra texten några pixlar mindre och placera den på andra ställen där det ser bättre och mer enklare ut för just handhållna enheter. Ett annat exempel är att du skapar fler undersidor för just mobiler och surfplattor och lägger in den relevanta texten där.

Summering:

När det kommer till att sökmotoroptimera sin webbplats för handhållna enheter så kan det vara en utmaning för sig. Och inte minst sagt att man måste tänka på alla olika enheter såsom mobiler och surfplattor. Många gånger är det näst intill omöjligt att få ihop layouten så den fungerar lika bra på alla skärmar. Dessutom så är hastigheten en väldigt viktig del när man optimerar sin webbplats för mobiler och andra handhållna enheter. I detta veckotips har vi gått igenom fyra stycken tips som du kan ta del av och använda i din optimering.

Om du har några frågor när det kommer till att SEO optimera din webbplats för handhållna enheter så är du välkommen att höra av dig. Du kan nå oss nedan eller via någon av våra kanaler vi hänger på.

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.