Skip to main content

I detta veckotips tar vi upp om hur viktigt det är med att ha en bra hastighet av sin webbplats och ett par enkla tips du kan göra för att snabba upp den. Idag är det viktigt att man har en snabb webbplats, inte bara för sökmotorer utan även för besökare och olika enheter. Det är bra om webbplatsen är snabb och lättillgänglig för till exempel mobiltelefoner som inte är uppkopplade på något Wi-fi nätverk. Även fast mobilnäten är snabbare idag så tar det ändå längre tid att ladda in en webbplats på mobilnät än på till exempel ett fibernät.

Komprimera bilder

Okomprimerade bilder är nog en av dom absolut största bovarna till att en webbplats inte är snabb nog. Bilder kan vara tunga och har man en större webbplats så kan detta vara avgörande i många lägen. Om du har en WordPress webbplats så finns det många bra plugin som gör detta åt dig när du laddar upp bilden i ditt system. Vi på Empire Web rekommenderar tillägget Smush för detta. Om du inte har en WordPress webbplats så finns det många verktyg online som man kan använda sig utav. Eller något bildbearbetningsprogram på datorn.

Cachelagring på webbplatsen

Webbläsare cachar mycket information (formatmallar, bilder, JavaScript-filer och mer) så att när en besökare kommer tillbaka till din webbplats behöver webbläsaren inte ladda om hela sidan. Så ett bra tips är att du använder någon form av cachelagring för din webbplats så återkommande besökare får en snabbare webbplats. Har du en WordPress webbplats så kan du använda samma tillägg vi på Empire Web alltid använder: Litespeed cache. För att använda Litespeed behöver du en server eller webbhotell som tillåter detta. Annars rekommenderar vi Autoptimize eller WP fastest cache för en enklare installation.  Om du inte har en WordPress webbplats så behöver du lite kunskaper om kodning eller så kontaktar du en webbyrå för jobbet.

Lazy loading på bilder

Lazy loading (även kallad laddning på begäran) är en optimeringsteknik för online innehållet, vare sig det är en webbplats eller en webbapp.
Istället för att ladda hela webbsidan och återge den till användaren på en gång som vid maxbelastning, hjälper begreppet lat laddning endast att ladda det önskade avsnittet och fördröja det återstående tills det behövs av användaren. Detta ska inte användas som ett komplement eller istället för att komprimera bilder. Utan det är bra och använda det tillsammans när man väl har komprimerat bilderna också. Vissa tycker om att använda Lazy loading och vissa inte. Det är helt upp till dig om vad du vill ha på din webbplats.

Användning av CDN

Innehållsfördelningsnätverk (CDN), även kallade innehållsleveransnätverk, är nätverk av servrar som används för att distribuera belastningen för att leverera innehåll. I huvudsak lagras kopior av din webbplats på flera geografiskt olika datacenter så att användarna får snabbare och mer tillförlitlig åtkomst till din webbplats. Det finns ett par stycken populära CDN’s och en av dom mest populära är Cloudflare.

Summering:

Det finns såklart en hel del andra saker man också kan göra för att snabba upp sin webbplats både för besökare och sökmotorer. Men dom tipsen vi har gått igenom i detta inlägg är nog dom mest vanligaste orsakerna som gör att en webbplats blir slö. Många av dessa tipsen kan man göra själv, dock krävs ibland hjälp ifrån utvecklare och möjligtvis en byrå.

Om du har några frågor när det kommer till att snabba upp din webbplats så är du välkommen att höra av dig. Du kan nå oss nedan eller via någon av våra kanaler vi hänger på.

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.