Skip to main content

Under de senaste åren har det talats mycket om inbound marketing. Men vad är det egentligen? I korthet är inbound marketing en typ av marknadsföring som fokuserar på att locka in kunder i stället för att trycka ut produkter eller tjänster. Det är en mer kundcentrerad strategi som betonar att skapa kvalitetsinnehåll som potentiella kunder faktiskt vill konsumera.

Inbound marketing kan vara ett extremt effektivt sätt att nå din rätta målgrupp. Människor är trots allt mer benägna att köpa från företag som de känner sig kopplade till och som förser dem med värdefull information. Om du inte använder inbound marketing som en del av din övergripande marknadsföringsstrategi så kan du gå miste om allvarliga tillväxtmöjligheter för ditt företag. Självklart har inte alla möjlighet att göra arbetet själva, men om man har en idé hur man vill nå sina potentiella kunder så kan en webbyrå alltid hjälpa till med utförandet.

Inbound marketing vs. outbound marketing

När det gäller marknadsföring finns det två huvudmetoder: inbound marketing och outbound marketing. Båda har sina egna för- och nackdelar, så vilken är rätt för ditt företag? Låt oss ta en närmare titt på varje tillvägagångssätt för att se hur de står sig mot varandra.

Outbound marketing

Outbound marketing är den mer traditionella formen av marknadsföring. Det innebär att man avbryter människor med reklambudskap i ett försök att få deras uppmärksamhet. Vanliga tekniker för utgående marknadsföring är tryckta annonser, TV-reklam och telemarketing.

Huvudproblemet med utgående marknadsföring är att den blir allt mindre effektiv i dagens värld. I och med spridningen av digitala medier blir människor allt bättre på att ignorera annonser som de inte är intresserade av. Dessutom kan outbound marketing vara ganska kostsam, eftersom företag måste betala för annonsutrymme eller tid som generellt är dyrare än digitala annonser.

Inbound marketing

Inbound marketing är däremot en mycket mer kundorienterad strategi. I stället för att avbryta människor med reklambudskap skapar du kvalitetsinnehåll som potentiella kunder faktiskt vill konsumera. Detta kan omfatta bloggar, e-böcker, infografik, SEO, SEM, paid social eller bara hjälpsamma artiklar.

Syftet med inkommande marknadsföring är att locka människor till din webbplats eller blogg genom detta kvalitetsinnehåll. När de väl är där kan du sedan omvandla dem till leads eller betalande kunder.

Fördelarna med inbound marketing

Det finns ett antal anledningar till varför inbound marketing är värt att överväga för ditt företag. För det första är det ett utmärkt sätt att bygga upp förtroende och trovärdighet hos befintliga eller potentiella kunder. När du skapar kvalitetsinnehåll som ger värde är det mer sannolikt att människor ser dig som en auktoritet inom din bransch. Detta kan leda till ökad varumärkeskännedom och lojalitet med tiden.

Inbound marketing har blivit ett populärt arbetssätt just pga. styrkan i det men även för att det är en kostnadseffektiv metod. Till skillnad från traditionella marknadsföringsmetoder som tryckt reklam eller TV-reklam kräver inbound marketing ingen stor startbudget eller investering. När du väl har skapat ditt första innehåll är de löpande kostnaderna relativt låga. Eftersom du dessutom riktar dig till personer som redan är intresserade av vad du har att erbjuda är det mer sannolikt att du får en hög avkastning på dina utgifter.

Marknadsföring utan spårning och uppföljning är ingen höjdare.

Inbound marketing dig möjlighet att spåra och mäta resultat mycket effektivare än andra typer av marknadsföring. Med hjälp av verktyg som Google Analytics eller Matomo kan du spåra hur många som besöker din specifika landningssida, vilken typ av innehåll de konsumerar, hur de hittade dig från början men också ålder, kön och geografi m.m. Dessa uppgifter kan vara till stor hjälp när du ska finjustera din strategi för inbound marketing så att du får ut det mesta av dina ansträngningar.

Så kan du jobba med inbound marketing

För att börja jobba med inbound marketing så krävs en strategi, mätning och uppföljning. Generellt så brukar stegen se ut som följande:

 1. Attrahera potentiella kunder.
  Driv trafik genom blogginlägg, SEO och sociala medier.
 2. Konvertera besökare.
  Genom tydliga CTA-knappar, formulär eller landningssidor.
 3. Skapa leads.
  Följ upp genom ditt CRM, nyhetsbrev och workflows.
 4. Dina besökare blir till kunder.
  Gör kunderna nöjda, be dem lämna en recension eller feedback
 5. Dina kunder blir promoters.
  Dela recensionerna, skylta med dem så att andra ser hur bra ni är.

Hur lär man sig inbound marketing?

Det är en lång process att bli duktig på alla delar som krävs men med vilja kommer man långt. Det finns kurser hos bland annat Hubspot där du lär dig grunderna för en strategi. Du hittar kursen här: https://www.hubspot.com/inbound-marketing. Du kan också starta en blogg på din hemsida och börja skriva intressanta blogginlägg som driver trafik. Även vara mer aktiv och engagerad på sociala medier. Läs på, börja smått och lär dig på vägen.

Slutsats

Om du inte använder inbound marketing som en del av din övergripande marknadsföringsstrategi är det dags att börja nu. Inbound marketing är ett utmärkt sätt att bygga upp förtroende och trovärdighet hos potentiella kunder, samtidigt som det är kostnadseffektivt och mätbart. När inbound marketing görs på rätt sätt kan den vara ett kraftfullt verktyg för att driva tillväxt för ditt företag.

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.