Användarupplevelse, eller UX är ett begrepp som du kanske har hört talas om en hel del på sistone. Men vad är det egentligen? Och varför är det så viktigt? Enkelt uttryckt är användarupplevelsen det som påverkar en persons känslor när han eller hon interagerar med din hemsida eller webbshop. Detta inkluderar allt från det första klicket till navigering och uppföljning efter ett köp eller ifyllt kontaktformulär. Att skapa en positiv användarupplevelse är viktigt för alla företag som vill lyckas på dagens konkurrensutsatta marknad.
Varför bör man satsa på en genomtänkt användarupplevelse?
Du vet att användarupplevelser är viktigt. Men kanske inte vad det innebär i praktiken? Dvs. vad som kan gå förlorat med en dålig användarupplevelser eller vad du kan vinna med en perfekt utförd UX. Här är några exempel:
- Enligt statistik är människor mer benägna att köpa från företag som erbjuder en bra användarupplevelse.
- En bra användarupplevelse kan leda till återkommande kunder och positiv mun-till-mun-reklam.
- En väl genomför användarupplevelse leder oftast till ökad konverteringsfrekvens.
- En bra användarupplevelse kan leda till kundlojalitet och kundbevarande.
- En dålig användarupplevelse kan skada ditt varumärkes rykte och kosta dig kunder i form av avhopp från hemsidan.
Att skapa en positiv användarupplevelse bör vara högsta prioritet för alla företag som vill lyckas på dagens marknad! Genom att hålla kunden nöjd kommer du att skörda frukterna i form av ökad försäljning, återkommande kunder och positiv word-of-mouth-reklam.
Vad kännetecknar en bra användarupplevelse?
Det finns inget universellt svar på den här frågan, eftersom den perfekta användarupplevelsen varierar beroende på ditt företag, dina produkter/tjänster och din målgrupp. Det finns dock några allmänna principer som alla företag bör ha i åtanke när de utformar sin webbplats eller webbutik.
- Håll det enkelt! En rörig och förvirrande webbplats kommer bara att göra dina besökare frustrerade. Se till att navigationen är lätt att förstå och att innehållet är välorganiserat och lätt att hitta.
- Var uppmärksam på detaljerna. Små saker som typografi, vitrymder och bilder kan ha stor inverkan på UX. Se till att välja typsnitt som är lätta att läsa och att den övergripande utformningen är tilltalande för ögat.
- Fokusera på kunden. Sätt dig i dina kunders skor och utforma webbplatsen med deras behov i åtanke. Vad vill de uppnå genom att besöka din webbplats? Hur kan du göra deras upplevelse så smidig och trevlig som möjligt?
- Testa för att förutse eventuella problem. Om du kan tänka på eventuella problem som en kund kan ha, försök att lösa dem innan de uppstår. Om du till exempel säljer produkter online, se till att kassaprocessen är snabb och enkel.
- Testa alltid. Användarupplevelsen är aldrig statisk, så det är viktigt att ständigt testa och förfina din webbplats. Försök att få feedback från så många som möjligt och använd den för att förbättra användargränssnittet.
Att skapa en positiv användarupplevelse är viktigt för alla företag som vill lyckas på dagens konkurrensutsatta marknad. Genom att hålla kunden nöjd kommer du att skörda frukterna i form av ökad försäljning, återkommande kunder och positiva ord-och-ord-om-varumärken.
Kan man ha en bra UX design men samtidigt en optimerad SEO?
Självklart kan man det! många delar inom UX och SEO fungerar med samma tänk. Det är dock viktigt att tänka på båda dessa delar väldigt tidigt i processen inför en ny hemsida eftersom att de båda bygger själva webbstrukturen. Så med fördel bör du arbeta tillsammans med en SEO byrå när grunden ska byggas. Nedan är de fyra viktigaste delarna du bör tänka över innan hemsidan ska byggas.
Content
Text och bilder av hög kvalitet är en utav de viktigaste delarna inom SEO. Varje unik sida som ska byggas innehålla mycket content för att positionera sig på Google. Men för att inte minimera din UX så behöver innehållet fördelas så att det inte blir jobbigt att läsa. Placera därför innehållet uppdelat, lättläst med rubriker och underrubriker. När det kommer till bilder så bör du endast använda bilder av hög kvalitet, men för att maximera din sökmotoroptimering bör du döpa filnamnet korrekt, använda alt-text och minimera filstorleken så att de inte gör din hemsida långsammare.
Navigering
Navigeringen är en väldigt viktig del både för UX och SEO. Den behöver göras enkel, lättåtkomlig och logisk. Navigeringen bygger hela din struktur för hemsidan och bör byggas upp efter en sökordsanalys så att de viktigaste sökorden placeras i menyn. Den behöver också vara logisk så att länkarna placeras korrekt men undermenyer (dropdowns) etc. Ett utmärkt gratisverktyg för att bygga en navigering är Gloomaps, klicka här för att testa.
Hastighet
Vi alla vet hur frustrerande det är att besöka en webbplats som laddar flera sekunder efter varje klick. Det krävs ingen raketforskning för att förstå att besökare kommer lämna din hemsida om den är så långsam. Faktum är att statistik visar att 1 av 4 besökare kommer att lämna din hemsida om den laddar långsammare än 4 sekunder. Hastighet har också enligt vissa en påverkan på din webbplats SEO. Oavsett om det stämmer eller inte så kommer en snabb hemsida prestera bättre än en långsam, så det är värt att satsa på! Tre enkla tips för att optimera hastigheten är att använda en premium-server/webbhotell, använda sig utav cache och att komprimera filstorlekar för bilder. Testa din hemsidas hastighet via Googles egna verktyg, PageSpeed Insights.
En responsiv sida är A och O
Responsivitet innebär att hemsidan fungerar i alla de senaste webbläsare och på alla plattformar som platta, dator och mobil. Eftersom allt fler använder sina mobiltelefoner för att söka på internet så är det idag ett måste att ha fokus på ”mobile-first”. En responsiv webbplats anpassar sig till alla skärmstorlekar, oavsett om det är en telefon, surfplatta eller dator. Detta är viktigt eftersom det gör användarupplevelsen mycket bättre och det har även en inverkan på din webbplats SEO. Google meddelade 2016 att de skulle ge företräde åt webbplatser som var mobilanpassad i sina sökresultat. Så om du vill att din webbplats ska rankas högt på Google är det viktigt att den är responsiv!
Behöver du hjälp?
Vi är en webbdesignbyrå i Stockholm med erfarenhet av användarupplevelser sedan 2015. Behöver du hjälp att se över er befintliga hemsida eller funderar ni på att bygga en ny? När du läst denna artikeln så har du förstått att både UX och SEO bör göras redan i första skedet. Kontakta oss med ditt projekt så diskuterar vi gärna vidare med dig. Tack för att du läste!
Missa inga veckotips!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.