Skip to main content

WCAG, eller Web Content Accessibility Guidelines, är en serie riktlinjer som sätts av World Wide Web Consortium (W3C). Dessa riktlinjer syftar till att göra webbinnehåll mer tillgängligt för personer med olika funktionshinder.

Tanken är att säkerställa att webbplatsens innehåll och funktioner kan uppfattas, navigeras och förstås av alla, oavsett förmågor eller begränsningar. Digital tillgänglighet sträcker sig över olika områden, inklusive syn, hörsel, kognition och motorik. Det handlar inte bara om att följa regler och riktlinjer. Det är en etisk grundläggande princip för en inkluderande digital värld.

4 saker att tänka på för att följa WCAG

För webbyråer är implementeringen av WCAG inte bara en följd av internationella standarder utan också en etisk skyldighet och en möjlighet att skapa webbplatser som inkluderar alla användare. Med EU-lagstiftningen som ställer krav på digital tillgänglighet blir det inte bara en konkurrensfördel utan en nödvändighet för att ligga i framkant inom branschen och bygga hållbara digitala lösningar.

Semantisk HTML

Användningen av korrekt HTML-kod med rätt struktur och semantik är grundläggande. Det hjälper inte bara sökmotorer att förstå din webbplats, utan det är också avgörande för skärmläsare och andra hjälpmedel. Om du ska anlita en partner för att bygga din hemsida så bör du ställa krav på semantisk HTML. Använd vår gratis kravspecifikation och inkludera det direkt!

Kontrast och Färgscheman

En viktig del av din webbdesign bör vara säkerställande av tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund för att underlätta läsbarheten. Använd också tydliga färgscheman för att undvika förvirring.

Navigerbarhet och Tangentbordsfokus

Se till att din webbplats är lätt att navigera med tangentbordet. En användare bör kunna nå och interagera med alla element utan att behöva använda musen.

Bildbeskrivningar (alt-text)

Många känner till att ALT-texter är en viktig del av sökmotoroptimering men få vet om att syftet med ALT-texter egentligen är till för dem med synnedsättning och är därmed en del av WCAG. Alla bilder som finns på hemsidan bör förses med beskrivande alt-text som förklarar innehållet för användare med synnedsättning. Läs mer på w3.org.

ARIA-attribut: Vad är det och hur används det?

ARIA, eller Accessible Rich Internet Applications, är en teknik som tillåter förbättring av tillgängligheten för dynamiskt innehåll, som skapas med hjälp av JavaScript, AJAX och liknande teknologier. ARIA tillhandahåller extra information för skärmläsare och andra hjälpmedel, vilket gör det möjligt för användare med funktionshinder att bättre förstå och interagera med webbplatsen.

Exempel på ARIA-attribut inkluderar ’role’, ’aria-labelledby’, och ’aria-hidden’. Dessa används för att ange rollen för ett element, referera till andra element och markera om ett element bör ignoreras av hjälpmedel.

Empire diskuterar WCAG och digital tillgänglighet

Ska du anlita en webbyrå? Tänk på WCAG & digital tillgänglighet.

För oss på Empire är digital tillgänglighet inte bara en kryssruta på vår checklista. Det är en kärnprincip som genomsyrar varje steg av vår webbutvecklingsprocess. Vi strävar efter att skapa inte bara visuellt tilltalande, utan också fullt tillgängliga WordPress hemsidor. Genom att aktivt integrera WCAG-riktlinjerna och ARIA-attributen säkerställer vi att våra kunder når en bredare publik och skapar en webbplats som alla kan dra nytta av.

Om du letar efter en webbyrå i Stockholm som värderar tillgänglighet lika högt som du gör, har du kommit till rätt ställe. Låt oss på Empire hjälpa dig att bygga en webbplats som når alla och gör en verklig skillnad online. Hör gärna av dig!

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.