Skip to main content

Snygga hemsidor är givetvis en individuell bedömning men en sak är säker, när det kommer till hemsidor är det inte bara innehållet som spelar en roll. Det är också utseendet! En snygg hemsida har ofta ett professionellt utseende, vilket gör att besökare känner sig mer välkomna. I det här blogginlägget tittar vi närmare på 4 anledningar som gör en hemsida snygg. Vi fokuserar på aspekter som typografi, layout och bilder.

Besökare ska lätt kunna navigera sig på en hemsida. Detta innebär att layouten på sidan är väl genomtänkt och logisk. Det är också viktigt att använda ett typsnitt som är lättläst, dvs. inte för stort eller för smalt. Om man kikar noga på snygga hemsidor så kommer du snabbt reagera på ett välutvecklat typsnitt som ändrar storlek beroende på vilken skärm eller device du använder. Förutom detta bör man undvika att använda för många olika typsnitt, eftersom det kan göra sidan svårläst.

UX design

UX-design är ett begrepp som ofta används inom webbutveckling och digital marknadsföring. UX står för User Experience, på svenska användarupplevelse. Det är alltså hur en användare upplever en digital tjänst eller produkt, till exempel en hemsida eller app. UX-design handlar om att skapa en bra upplevelse för användaren, genom att ta hänsyn till detaljer som navigering och design.

Det finns flera olika verktyg som UX-designers använder sig av för att skapa en bra upplevelse. Några exempel är A/B-testing, heatmaps och analytics. Med A/B-testing testar man olika varianter av en digital tjänst, för att se vilken som fungerar bäst. Heatmaps är kartor som visar hur användare navigerar på en hemsida eller app. Analytics ger oss statistik om hur många som besöker en sida, samt vad de gör på sidan.

UI design

UI står för User Interface, på svenska användargränssnitt. UI-design handlar alltså om hur det digitala gränssnittet ser ut och fungerar för att skapa snygga hemsidor. Det innebär att designern tar fram olika varianter av knappar, ikoner och andra element som finns i ett gränssnitt.

För att skapa ett snyggt och funktionellt användargränssnitt är det viktigt att ha kunskap om olika typer av designpatterns. Det finns många olika designpatterns, men några av de vanligaste är card-based design, hamburgermenyn och infinite scroll.

Card-based design innebär att informationen på en digital tjänst eller produkt är uppdelad i kort. Detta gör det enklare för användaren att ta in informationen, samtidigt som det ger sidan ett mer stilrent utseende.

Snygga bilder på hemsidan

För att skapa snygga hemsidor så krävs det alltid fina och högupplösta bilder. Detta gäller inte bara för produktbilder, utan även för bilder på exempelvis logotyper och andra grafiska element.

Det finns flera olika sätt att hitta bra bilder till sin hemsida. Man kan antingen köpa royaltyfria bilder från tjänster som Shutterstock eller Adobe Stock, eller så kan man ta egna bilder genom att anlita en fotograf för fotografering. Det går också att hitta gratis stockbilder på internet, till exempel på Unsplash eller Pexels.

Bilder på hemsidan ska vara av hög kvalitet, för att ge en bra användarupplevelse. Detta innebär inte bara att bilderna ska vara i hög upplösning, utan även att de ska vara relevanta för sidan. Man bör tänka igenom vilken typ av bilder som passar bäst för olika delar av hemsidan.

Att bygga en snygg hemsida i WordPress

En snygg och professionell hemsida i WordPress är inte bara en fröjd för ögat, utan kan också vara med och locka till sig nya kunder. Därför är det viktigt att lägga tid på att skapa en hemsida som ser snygg ut, samtidigt som den är användarvänlig och funktionell. Med hjälp av tipsen i detta blogginlägget hoppas vi att du kommer igång med dina tankar om snygga hemsidor! Vi vill skapa en enkel och tydlig förståelse över vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. På så sätt kan du bli en bättre kravställare när du ska anlita en webbyrå, eller kanske till och med utveckla din egna webbplats.

WordPress är ett bra verktyg för att skapa en snygg och professionell hemsida. Detta beror framförallt på tre saker:

  • Först och främst har WordPress många olika funktioner som gör det enkelt att skapa en snygg hemsida. Detta inkluderar funktioner för layout, design och navigering.
  • Det finns även många olika teman och plugins som man kan använda sig av för att göra sin hemsida unik. Dessutom är det enkelt att installera och använda dessa teman och plugins.
  • WordPress är också ett mycket användarvänligt verktyg, vilket gör det enkelt att skapa och redigera hemsidor.
  • Det finns även många olika guider och tutorials som man kan följa för att lära sig mer om WordPress.
  • Till slut är WordPress ett kostnadseffektivt verktyg, både när det gäller användning och underhåll. Detta gör det till ett bra val för både små och stora företag.

Det finns alltså många olika skäl till varför WordPress är ett bra verktyg för webbdesign. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren, så rekommenderar vi att du testar WordPress för att se hur det fungerar för just dig och ditt företag.

Här kan du hitta snygga hemsidor för inspiration

Det kan vara svårt att avgöra vad som är snyggt eller inte, då det är en personlig bedömning. Men det finns plattformar som rankar webbplatser efter deras webbdesign. Ofta är dessa baserade på ovan UI och UX metoder. Här kan ni hitta ett par exempel på sådana plattformar:

  1. awwwards.com
  2. webbyawards.com
  3. empireweb.se/uppdrag

Att anlita en byrå

Efter denna artikel så har du garanterat blivit en bättre kravställare om eller när du ska anlita en webbyrå för att bygga snygga hemsidor åt dig. Du vet vad som är viktigt och var fokus bör läggas när det handlar om att få en estetiskt utvecklad webbplats. Har du frågor eller behöver hjälp så får du gärna kontakta oss.

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.