Skip to main content

Det finns många sätt att förgylla sitt innehåll med, och som många redan vet så är ju bilder perfekta att använda bland sitt textinnehåll på webbplatsen. Det finns många hemsidor där man kan ladda ner bilder gratis och använda. I detta veckotipset kommer vi lista ett par stycken och skriva både för och nackdelar med vilka bilder dom har och vad man bör tänka på.

Pexels

Pexels har ett stort och brett utbud av kvalitativa bilder och videos som man kan använda till många olika användningsområden. Dom ser helst att man ger skaparen uppmärksamhet genom kanske att nämna under bilden eller ge en tillbakalänk på något sätt. På Pexels kan ni söka på specifika sökord om vad för media ni vill ha och oftast hittar man något som passar perfekt.

Besök Pexels webbplats!

Freepik

Denna webbplats har både media som är gratis och media som kostar en summa. Dock finns det flera tusen bilder och illustrationer att hämta och använda för ditt material. Många som bygger så kallade infographics använder sig ofta av freepik som sin resurs till att få bra och snygga media till sitt skapande. Och på nästan alla media så kan man ladda ner det i olika format som PSD, ESP med mera då personen som skapat materialet ger ut ifall man vill ändra något på det. Freepik’s sökfunktion är mycket bra och man hittar oftast alltid vad man behöver.

Besök Freepik webbplats!

Unsplash

Unsplash är mycket lik Pexels och har flera tusentals personer som delar med sig av sina skapelser. Här hittar du mängder med naturbilder som alltid ger det lilla extra i en blogg eller inlägg. Bilderna håller en hög och god kvalité. Deras sökfunktion är enkel och man hittar för det mesta en bild man vill ha eller behöver till sitt material.

Besök Unsplash webbplats!

Pixabay

Pixabay är en otroligt populär tjänst bland många personer runt om i världen. Här kan du hitta allt mellan himmel och jord när du behöver något media till ditt material. Dom har en stor databas med inte bara bilder utan dom har även illustrationer, vektorer, videos samt musik som är populärt att använda i till exempel informationsvideos med mera.

Besök Pixabay webbplats!

Storyset

Storyset är lite mer nischade på att bara ha illustrationer. Förutom att man kan söka på specifika och ladda ner så kan man göra vissa ändringar på varje bild och illustration som man tycker om. Till exempel kan man ändra vissa färger på bilden, ta bort bakgrunden i bilden med mera. En annan funktion som även finns är att man kan plocka bort specifika element i bilden direkt innan man laddar ner den. Det finns flera olika format på alla illustrationer som Storytel erbjuder. Till exempel i SVG och PNG

Besök Storyset webbplats!

Bonustips!

Gratis bilder i all ära, men ibland kan det vara värt att lägga en extra slant på egna unika bilder. Många gratisbilder kan upplevas som just ”stock bilder” och kan upplevas som oseriösa. Så om budget finns, så kan det vara värt att satsa på egna bilder. Boka enkelt fotografering i Stockholm till fast pris med Empire, så hjälper vi dig skapa content som kan stärka ditt varumärke. Ytterligare ett bonustips som riktar sig mot er logotyp är att skapa säsongsbaserade logotyper för högtider. Kontakta oss om du vill veta mer.

Summering:

Dessa tipsen vi har listat här är bara ett fåtal av vad som finns ute på internet. Och många av dessa är väldigt nischade medans andra inte är det. Det man ska tänka på när det kommer till gratis bilder är att man ska titta på om det verkligen är helt gratis. Till exempel om inte skaparen behöver någon form av omnämnande eller inte. En annan sak som är viktig när det kommer till stock bilder är ur perspektiv kring sökmotoroptimering. Det finns väldigt många webbplatser som använder samma bilder vilket kan innebära negativitet ur SEO synpunkter. Men om man ändrar lite själv i bilderna och inte har samma namn så brukar det vara helt okej ändå

Om du har några frågor när det kommer till stock bilder så är du välkommen att höra av dig. Du kan nå oss nedan eller via någon av våra kanaler vi hänger på.

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.