Skip to main content

Att skapa en hemsida är en spännande och kreativ process. Men för att din hemsida faktiskt ska kunna visas för andra på internet, behöver du förstå begreppen hosting och domän. I denna artikel kommer vi att bryta ner dessa begrepp på ett enkelt sätt och förklara varför du behöver dessa för att hemsidan ska kunna visas för allmänheten.

Så vad betyder egentligen hosting?

Tänk på din hemsida som en fin tavla som du vill visa upp för dina vänner. För att de ska kunna se din tavla, måste du hänga den någonstans där alla kan titta på den. Hosting är väggen som du ska hänga din tavla på. Utan en vägg så kan du inte hänga upp tavlan. När du har designat din hemsida, behöver du någonstans att lagra alla bilder, texter och filer som utgör den. Det är här hosting kommer in i bilden.

Varför behöver du hosting?

Lagring och Tillgänglighet

När någon skriver in din webbadress i sin webbläsare, behöver din hemsida laddas från någonstans. Hosting är som ett virtuellt lagringsutrymme där alla dina filer lagras. Utan hosting skulle din hemsida vara som en bok utan sidor.

Stabilitet och Upptid

Bra hostingtjänster ser till att din hemsida är tillgänglig 24/7. Det betyder att oavsett när någon besöker din hemsida, kommer den att laddas snabbt, säkert och smidigt. Tänk på hosting som det elektriska systemet som håller dina lampor tända. Beroende på vilket CMS eller system du bygger webbplatsen i så finns det olika hostingtjänster som anpassas efter just det systemet. Vi erbjuder exempelvis WordPress hosting på managed servers. Med en managed server innebär det att tjänsteleverantören tar hand om många av de tekniska och administrativa uppgifterna som är förknippade med serverdrift och underhåll.

Säkerhet

Hostingtjänster erbjuder också säkerhetsfunktioner för att skydda din hemsida från skadliga aktiviteter och hackerattacker. De ser till att din hemsida är som ett hus med starka lås och säkerhetsalarm.

Skillnaden mellan domän och hosting

Nu när vi har förstått vad hosting är, låt oss klargöra skillnaden mellan domän och hosting.

Domän

Tänk på din domän som din hemsidas adress på internet. Det är det som människor skriver in i webbläsaren för att komma till din hemsida. Till exempel är ”www.dinhemsideadress.se” din domän.

Hosting

Å andra sidan är hosting den plats där alla dina hemsidans filer faktiskt lagras. Det är som huset där din tavla (hemsida) är hängd. För att sammanfatta så är domänen är din adress, medan hosting är platsen där din hemsida bor. Både hosting och domän behövs för att man ska kunna ha en hemsida synlig för allmänheten.

Skillnaden mellan webbhotell och hosting

Nu när vi har förstått betydelsen av hosting och dess roll för att göra din hemsida tillgänglig på internet, låt oss ta en närmare titt på begreppen ”webbhotell” och ”hosting”. Dessa termer används ibland omväxlande, men det finns faktiskt skillnader och likheter mellan dem.

Webbhotell

Tänk på ett webbhotell som en byggnad som innehåller flera lägenheter. Varje lägenhet är en separat hemsida som har sina egna filer och innehåll. När du köper webbhotell, får du tillgång till en del av den gemensamma ”byggnaden” där du kan lagra din hemsidas filer och data. Varje hemsida har sin egen unika plats i detta ”webbhotell”.

Hosting

Hosting är en bredare term som täcker allt som krävs för att göra din hemsida synlig och tillgänglig på internet. Det inkluderar lagring av filer, säkerhetsåtgärder, databaser och andra tekniska aspekter. Så, när vi pratar om hosting, talar vi om den övergripande tjänsten som gör din hemsida tillgänglig online.

Skillnaden

Skillnaden mellan webbhotell och hosting ligger i omfattningen. Webbhotell är en del av hostingtjänsten. Det är den plats där dina hemsidas filer faktiskt lagras, medan hosting omfattar även andra viktiga aspekter som säkerhet, prestandaoptimering och support.

Likheten

Både webbhotell och hosting handlar om att ge dig den nödvändiga platsen och infrastrukturen för att hålla din hemsida på nätet. De gör det möjligt för din hemsida att vara synlig för besökare över hela världen. I grunden arbetar både webbhotell och hosting för att upprätthålla din hemsidas närvaro på internet.

Läs mer om WordPress hosting

Missa inga veckotips!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du en notis när vi publicerar nya intressanta artiklar.